ti-einai-o-koronoios-kai-giati-na-kano-apolymansi

Με την έναρξη της νέας χρονιάς προστέθηκε για την Ελλάδα αλλά και την παγκόσμια κοινότητα ένα νέο άγχος με το όνομα Κορωνοϊός. Η παραπληροφόρηση γύρω από τον ιό, τον τρόπο μετάδοσης και προστασίας είναι ένα γεγονός που δημιουργεί μόνο πανικό και απόγνωση. Η εταιρεία Αποφράξεις Πειραιάς  έχοντας αντιμετωπίσει κατά το παρελθόν με επιτυχία και άλλους ιούς της οικογενείας των Κορωνοϊών, βρίσκετε δίπλα σας να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε με επιτυχία αλλά και ψυχραιμία τον νέο Κορωνοϊό 2019(COVID-19).

Τι είναι ο Κορωνοϊός 2019(COVID-19), η ασθένεια που ξεκίνησε στο Wuhan;

Ο ιός που προκαλεί τη νόσο του Κορωνοϊού 2019 (COVID-19), δεν είναι ο ίδιος με τους Κορωναϊούς που κυκλοφορούν συνήθως μεταξύ των ανθρώπων  και προκαλούν ήπια ασθένεια, όπως το κοινό κρυολόγημα. Το νέο ξέσπασμα του Κορωνοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Wuhan της Κίνας και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στις 11 Φεβρουαρίου του 2020 την ονόμασε  COVID-19. Η συντομογραφία του COVID-19 προέρχεται από τις εξής λέξεις, το ‘CO’ σημαίνει ‘corona’, ‘VI’ για ‘virus’ και ‘D’ για ασθένεια και παλαιότερα αναφερόταν ως “2019 νέος Κορωναοϊός” ή “2019-nCoV”.

ti-einai-o-koronoios-kai-giati-na-kano-apolymansi

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί ο Κορωνοϊός 2019(COVID-19);

Τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν για τους ασθενείς με COVID-19 συμπεριλάμβαναν ήπια έως σοβαρή αναπνευστική ασθένεια με πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Τα συμπτώματα αυτά μοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης και μπορούν να παρουσιαστούν μετά από 2 έως 14 μέρες από την έκθεση του ατόμου στον Κορωνοϊό. Δεδομένου ότι πρόκειται για ιογενής πνευμονία, τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία χρησιμότητα ενώ τα αντιικά φάρμακα που έχουμε κατά της γρίπης δεν θα λειτουργήσουν.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της ασθένειας;

Ακόμη δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου του Κορωνοϊού 2019 (COVID-19). Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της ασθένειας είναι να αποφύγετε την έκθεση σε αυτόν τον ιό.  Ωστόσο καλό θα ήταν να ακολουθούμε καθημερινά τους κανόνες προσωπικής υγιεινής για την αποφυγή της μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού. Οι οδηγίες που έχουμε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι:

 1. Αποφύγετε την στενή επαφή με τους άρρωστους ή τους χώρους που υποδοχής τους όπως τα νοσοκομεία.
 2. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας δίχως να έχετε ακολουθήσει τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
 3. Μείνετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι και επικοινωνήστε με τον προσωπικό θεράποντα ιατρό σας.
 4. Καλύψτε το στόμα σας όταν βήχετε με τον αγκώνα σας ή το φτέρνισμα με ένα χαρτομάντιλο και στη συνέχεια ρίξτε το σε ένα κλειστό κάδο απορριμάτων.
 5. Καθαρίστε και απολυμάνετε συχνά αντικείμενα και επιφάνειες  που χρησιμοποιούνται με ένα οικιακό απολυμαντικό σπρέι ή αλκοολούχο διάλυμα.
 6. Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ειδικά πριν μετά την χρήση της τουαλέτας, πριν το φαγητό και αφού φυσήξετε τη μύτη σας, βήξετε ή φταρνιστείτε. Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ.
 7. Απολυμάνετε τους επαγγελματικούς και οικιακούς χώρους σας για την ασφάλεια σας, του προσωπικού και της οικογένεια σας.
 8. Περιορίστε τις στενές επαφές με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης ή έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό.

ti-einai-o-koronoios-kai-giati-na-kano-apolymansi

Ο Κορωνοϊός 2019(COVID-19) μεταδίδετε από το ένα άτομο στο άλλο;

Ο ιός πιστεύεται ότι εξαπλώνεται κυρίως από άτομο σε άτομο. Συγκεκριμένα:

 • Μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους, δηλαδή σε απόσταση περίπου 2 μέτρων.
 • Μέσω σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα άρρωστο άτομο βήχει ή φτερνίζεται.
 • Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν στο στόμα ή τη μύτη των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά ή ακόμα ενδέχεται να τα εισπνεύσουν.
 • Μπορεί να είναι πιθανό κάποιος να νοσήσει αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει τον ιό πάνω του και έπειτα αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Ο Κορωνοϊός 2019(COVID-19) μεταδίδετε από άλλα ζώα και κατοικίδια;

Ενώ αυτός ο ιός φαίνεται να έχει προκύψει από κάποιο ζώο, τώρα εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Κίνα αλλά και σε όλο το πλανήτη. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ζώο συμπεριλαμβανομένων και των κατοικίδιων ζώων μπορεί να αποτελούν πηγή μόλυνσης. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία αναφορά κατοικίδιων ζώων ή άλλων ζώων που να νόσησαν με τον COVID-19. Επίσης μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ζώα συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων ζώων, μπορούν να διαδώσουν το COVID-19. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα ζώα μπορούν να μεταδώσουν άλλες ασθένειες στους ανθρώπους, είναι πάντα καλό να πλένετε τα χέρια σας όταν βρίσκεστε κοντά σε ζώα.

Πόσο θανατηφόρος είναι ο Κορωνοϊός 2019(COVID-19);

Οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν ήπιες. Από τους ανθρώπους που προσβάλλουν τον ιό, το 3,4% πεθαίνει, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος από μια προηγούμενη εκτίμηση 2,3% που προέκυψε από μελέτη πάνω από 44.000 περιπτώσεις στην Κίνα μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου. Από τις 4 Μαρτίου, έχουν αναφερθεί περισσότεροι από 94.000 άνθρωποι μολυσμένοι παγκοσμίως και 3.214 έχουν πεθάνει.

Για λόγους σύγκρισης, το ξέσπασμα του SARS το 2003 σκότωσε 774 άτομα, ή σχεδόν το 10% των 8.000 ανθρώπων που νόσησαν. Ο ιός που προκάλεσε τον MERS, μια ασθένεια που εξακολουθεί να κυκλοφορεί στη Μέση Ανατολή, έχει μολύνει 866 άτομα μέχρι σήμερα.

ti-einai-o-koronoios-kai-giati-na-kano-apolymansi

Είναι ακόμα δυνατή η συγκράτηση του ιού;

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό  κρουσμάτων έξω από τα σύνορα της Κίνας, “η συγκράτηση του COVID-19 είναι εφικτή και πρέπει να παραμείνει η κορυφαία προτεραιότητα για όλες τις χώρες. Με έγκαιρα, επιθετικά μέτρα, οι χώρες μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοση και να σώσουν ζωές». Δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus στις 2 Μαρτίου κατά τη διάρκεια μια δημοσιογραφικής εκπομπής .

Ο περιορισμός των ταξιδιών, το κλείσιμο των δημόσιων συγκοινωνιών και η απαγόρευση μαζικών συναντήσεων όπως οι συναυλίες μπορεί να επηρεάσουν την εξάπλωση του ιού. Τα παιδιά δεν υποφέρουν από πολύ σοβαρή ασθένεια, αλλά ενδέχεται να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό. Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα έπρεπε αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν και πιθανόν να εξαρτώνται από το τι συμβαίνει στην πληγείσα περιοχή. Ωστόσο, ορισμένες περιφέρειες έχουν κλείσει σχολεία, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Γαλλία, καθώς και το κράτος της Ουάσινγκτον στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γιατί να κάνω απολύμανση στο σπίτι και τον εργασιακό χώρο;

Βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες ο Κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει βιώσιμο από μερικές ώρες έως μέρες σε επιφάνειες κατασκευασμένες από μια ποικιλία υλικών. Ο καθαρισμός των εμφανώς βρόμικων επιφανειών που ακολουθείται από την απολύμανση είναι ένα μέτρο βέλτιστης πρακτικής για την πρόληψη όλων των ιογενών αναπνευστικών ασθενειών στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Εμπιστευτείτε λοιπόν το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό της εταιρείας Αποφράξεις Πειραιάς που με μια κλήση σας στο τηλεφωνικό της κέντρο, βρίσκετε δίπλα σας για να σας εξυπηρετήσει άμεσα. Διαθέτουμε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και είμαστε στη διάθεση σας, έτοιμοι να σας εξυπηρετήσουμε υπεύθυνα και οικονομικά 24ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο.

Δείτε περισσότερα για απολυμάνσεις και αποφράξεις:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.

Μενού
Shares
Call Now Button