Γιατί-παγώνουν-οι-σωλήνες

Γιατί παγώνουν οι σωλήνες;

Λίγες επιπτώσεις του κρύου καιρού είναι πιο κοστοβόρες από τους παγωμένους σωλήνες, αλλά τι ακριβώς τις προκαλεί σύμφωνα με την Αποφράξεις Πειραιάς; Κατά τη διάρκεια της πτώσης της θερμοκρασίας, το νερό μπορεί να παγώσει μέσα σε πλαστικούς σωλήνες, γεγονός που προκαλεί διαστολή και πίεση.

Οι παγωμένοι σωλήνες όχι μόνο μπορούν να εμποδίσουν το νερό να ρέει σωστά, αλλά μπορεί ενδεχομένως να σκάσουν και να προκαλέσουν πλημμύρες στο σπίτι σας. Έχοντας αυτό κατά νου, είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες σπιτιού να γνωρίζουν τι να κάνουν εάν παγώσουν οι σωλήνες.

Εντοπισμός του παγωμένου σωλήνα

Ένας παγωμένος σωλήνας που δεν έχει ακόμη σκάσει συχνά αποκαλύπτεται σε μια βρύση. Όταν ανοίγετε τη βρύση σε πολύ κρύο καιρό και δεν βγαίνει νερό ή έχει επιβραδυνθεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο σωλήνας να έχει φράξει με πάγο κάπου στη γραμμή. Είναι καιρός να λάβετε άμεσα μέτρα.

Κλείστε το νερό στη βρύση τοπικά ή στην κύρια βαλβίδα διακοπής νερού του σπιτιού. Ανοίξτε τη βρύση που τροφοδοτείται από τον παγωμένο σωλήνα. κάντε αυτό ακόμα κι αν δεν ξέρετε πού είναι το μπλοκάρισμα.

Προσδιορίστε τον παγωμένο σωλήνα και εντοπίστε την απόφραξη

Ακολουθήστε τον σωλήνα πίσω από τη βρύση μέχρι εκεί που περνά μέσα από ψυχρές περιοχές, όπως ένας εξωτερικός τοίχος ή ένας μη θερμαινόμενος χώρος ανίχνευσης. Αναζητήστε περιοχές του σωλήνα που έχουν πάγο. Μπορεί επίσης να είναι ελαφρώς διογκωμένος ή ραγισμένος.

Τι να κάνετε αν σπάσει ένας σωλήνας

Εάν σκάσει ένας σωλήνας στο σπίτι σας, θα πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα για να μετριαστείτε επιπλέον ζημιές. Κλείστε το νερό σας όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτό θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα του νερού που διαρρέει μέσα στους τοίχους σας.

Μπορεί επίσης να θέλετε να διακόψετε την παροχή ρεύματος στην πληγείσα περιοχή του σπιτιού σας. Αφού λάβετε αυτά τα προληπτικά μέτρα, ήρθε η ώρα να καλέσετε έναν υδραυλικό και να αρχίσετε να καθαρίζετε τυχόν χάος που έχει προκληθεί.

Προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό και υγρασία για να αποφύγετε τη συσσώρευση μούχλας και μούχλας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσής σας, μπορεί επίσης να χρειαστεί να φέρετε άλλους επαγγελματίες για την αντιμετώπιση ζημιών στους τοίχους, το χαλί, το δάπεδο ή την οροφή σας.

Πώς να ξεπαγώσετε τους σωλήνες

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν οι σωλήνες σας έχουν παγώσει; Εάν ανοίξετε τη βρύση του μπάνιου ή της κουζίνας και δείτε μόνο μερικές σταγόνες ή μια στάλα νερού, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το νερό μέσα στους σωλήνες έχει παγώσει – εμποδίζοντας την ελεύθερη ροή. Αλλά μην πανικοβάλλεστε. Μπορεί να είστε πιο εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση από όσο νομίζετε. Ακολουθεί ένα γρήγορο μάθημα για το πώς να ξεπαγώσετε έναν κατεψυγμένο σωλήνα.

Πώς να ξεπαγώσετε έναν παγωμένο σωλήνα μέσα σε έναν τοίχο

Όταν διαπιστώσετε ότι ένας σωλήνας που είναι παγωμένος αλλά δεν έχει ακόμη σκάσει βρίσκεται πίσω από την επιφάνεια ενός τοίχου ή οροφής, έχετε μια πρόκληση στα χέρια σας.

Ανεβάστε τη θερμότητα

Δυναμώστε τη θερμότητα στο σπίτι και περιμένετε. Εάν υποψιάζεστε ότι ο σωλήνας βρίσκεται μέσα στον τοίχο μέσα σε ντουλάπι βάσης μπάνιου ή νεροχύτη κουζίνας ή νιπτήρα, φροντίστε να ανοίξετε την πόρτα του ντουλαπιού για να βοηθήσετε τη θερμότητα να φτάσει στον τοίχο.

Διατηρήστε τη θερμοκρασία σε μέτρια επίπεδα

Εάν περιμένετε κρύο καιρό για λίγες μέρες, διατηρήστε τη ζέστη πριν και κατά τη διάρκεια του κρύου κύματος. Το να είναι το σπίτι λίγο ζεστό παραπάνω  είναι καλύτερο από το να έχετε σπασμένους σωλήνες πίσω από τοίχους και δαπανηρές επισκευές.

Ανοίξτε τον τοίχο

Εάν ανησυχείτε πολύ ότι επίκειται ένα σπάσιμο σωλήνα, κόψτε ένα τμήμα του τοίχου ή της οροφής για να αποκτήσετε πρόσβαση στο παγωμένο τμήμα του σωλήνα και, στη συνέχεια, ξεπαγώστε τον σωλήνα σαν να ήταν εκτεθειμένος σωλήνας.

Πώς να ξεπαγώσετε έναν παγωμένο εκτεθειμένο σωλήνα

Εάν ο παγωμένος σωλήνας είναι εκτεθειμένος, όπως μπορεί να υπάρχει σε ένα υπόγειο ή γκαράζ, έχετε πολλές επιλογές για την απόψυξή του. Όποια θεραπεία κι αν χρησιμοποιήσετε, ξεκινήστε να θερμαίνετε τον σωλήνα από την πλευρά της βρύσης προς την παγωμένη περιοχή. Αυτό επιτρέπει στο νερό να ρέει έξω καθώς ο πάγος λιώνει.

Δοκιμάστε ένα πιστολάκι μαλλιών

Αυτός είναι συνήθως ο ευκολότερος και ασφαλέστερος τρόπος απόψυξης ενός σωλήνα. Εάν ο σωλήνας είναι κοντά στον τοίχο, τοποθετήστε ένα φύλλο μπισκότου πίσω από τον σωλήνα για να βοηθήσετε στην ακτινοβολία θερμότητας στο πίσω μέρος του σωλήνα.

Ρυθμίστε έναν φορητό θερμαντήρα

Ένας μικρός, ισχυρός θερμαντήρας λειτουργεί ιδανικά για τη θέρμανση σωλήνων κάτω από μια ντουλάπα βάσης κουζίνας ή νιπτήρα. Κατευθύνετε τον θερμαντήρα στο παγωμένο τμήμα του σωλήνα. Φροντίστε να προσέχετε τη θερμάστρα καθώς θερμαίνετε τον σωλήνα.

Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική θερμαντική ταινία

Η θερμαντική ταινία είναι ένα περιτύλιγμα σαν κορδέλα που περιέχει ηλεκτρικά θερμαντικά στοιχεία. Τυλίξτε το γύρω από το σωλήνα που θέλετε να θερμάνετε και συνδέστε το στον τοίχο. Η θερμοκρασία της ταινίας ελέγχεται με θερμοστάτη.

Η θερμαντική ταινία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει το πάγωμα των σωλήνων σε κρίσιμες περιοχές. Μπορείτε να αφήσετε τη θερμαντική ταινία στον σωλήνα και να την συνδέσετε μόνο όταν χρειάζεται.

Συμβουλές για την πρόληψη παγωμένων σωλήνων

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση του προβλήματος παγώματος των σωλήνων:

Αφήστε τη βρύση να στάζει τις πιο κρύες στιγμές

Το νερό που κινείται σταθερά θα κρατήσει τους σωλήνες ελαφρώς πάνω από το σημείο πήξης και θα τους αποτρέψει από το να παγώσουν. Κανείς δεν θέλει να σπαταλήσει νερό, αλλά είναι καλύτερο από το να ασχολείσαι με σκασμένους σωλήνες. Ένας σπασμένος σωλήνας μπορεί εύκολα να ξοδέψει αρκετές εκατοντάδες λίτρα νερού ανά ώρα.

Ανοίξτε τις πόρτες του ντουλαπιού για να επιτρέψετε στον θερμαινόμενο αέρα από το δωμάτιο να φτάσει στους σωλήνες μέσα στο ντουλάπι. Αυτό είναι συχνά αρκετό για να αποτρέψει το πάγωμα των σωλήνων της κουζίνας τις πιο κρύες νύχτες.

Μονώστε τους προβληματικούς σωλήνες

Μονώστε τους προβληματικούς σωλήνες με αφρώδες μονωτικό περιτύλιγμα, ειδικά αυτούς που διατρέχουν μη θερμαινόμενους χώρους. Αλλά να θυμάστε ότι η μόνωση απλώς επιβραδύνει τη μεταφορά θερμότητας και δεν θα αποτρέψει το πάγωμα ενός σωλήνα εάν ο αέρας είναι αρκετά κρύος.

Αφαιρέστε τους σωλήνες κήπου που είναι προσαρτημένοι σε εξωτερικές βρύσες. Εάν η βρύση δεν είναι ανθεκτική στον παγετό, ξεχειμωνιάστε τους σωλήνες κλείνοντας το νερό στη βρύση μέσα στο σπίτι και αποστραγγίζοντας το εξωτερικό τμήμα του σωλήνα και της βρύσης.

Δείτε περισσότερες περιοχές εξυπηρέτησης για την Αποφράξεις Πειραιάς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.

Μενού
Shares
Call Now Button